O Σύνδεσμος Επανένταξης είναι ορισμένος, εξειδικευμένους υπάλληλος σε κάθε Κατάστημα Κράτησης με αρμοδιότητα την προετοιμασία του αποφυλακιζόμενου κρατούμενου για την ομαλή κοινωνική του επανένταξη. Ο Σύνδεσμος Επανένταξης παρέχει πληροφορίες στους αποφυλακιζόμενους κρατούμενους για φορείς και υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα κοινωνικής επανένταξης (στέγαση, σίτιση, οικονομική υποστήριξη κλπ), διανέμει στους κρατούμενους υλικό ( έντυπο φυλλάδια κλπ), συμβουλεύει τον αποφυλακιζόμενο κρατούμενο για θέματα που αφορούν τη ζωή του μετά τη φυλακή, ενισχύει τον αποφυλακιζόμενο στην έκδοση σχετικών εγγράφων ώστε ο κρατούμενους να είναι ικανός και να έχει νομική οντότητα με την αποφυλάκισή του (δηλ. να έχει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες) και κυρίως διασυνδέει τον αποφυλακιζόμενο με την Επάνοδο δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό πλέγμα παροχών και υπηρεσιών. Ο Σύνδεσμος Επανένταξης είναι στενότατα συνδεδεμένος με την Επάνοδο τροφοδοτείται με υλικό, συμβουλές, στοιχεία κλπ και αντιστοίχως τροφοδοτεί με αντίστοιχο υλικό την Επάνοδο.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ Ν.Π.Ι.Δ. συνεργάζεται με τους οριζόμενους από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνδέσμους επανένταξης (κοιν. λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ) των 35 Καταστημάτων Κράτησης (ΚΚ) της χώρας. Επιπροσθέτως, υπάρχει διαρκής ενημέρωση τους για τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ καθώς και για την πραγματοποίηση συναντήσεων/εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο πλαίσιο της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με τα ΚΚ, την παρουσίαση των πρωτοβουλιών και δράσεων εκπαίδευσης, δικτύωσης και εργασιακής επανένταξης, την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών στη συνεργασία των φορέων, τη διατύπωση προτάσεων, αλλά και τον εντοπισμό πεδίων περαιτέρω συνεργασίας για την προετοιμασία των αποφυλακιζομένων και την κοινωνική και εργασιακή τους επανένταξη.
Επίσης οι σύνδεσμοι επανένταξης ορίζουν τους εκπαιδευτές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται επιτυχώς (από το 2017) από την ΕΠΑΝΟΔΟ σε συνεργασία με τα ΚΚ της χώρας.
Αναλυτικότερα, ο Α΄ κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (7 Κ.Κ.) ξεκίνησε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2017 στα Καταστήματα Κράτησης Ναυπλίου, Γρεβενών, Μαλανδρίνου, Αγίου Στεφάνου (Πάτρα), Αγιάς (Κρήτη), Χανιών και Δομοκού και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2018. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν α)«Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας», β)«Κεραμική: λειτουργία εργαστηρίου» και γ)«Θεατρική αγωγή. Λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου».
Ο Β΄ κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (10 Κ.Κ.) ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εντός του 2018 και προστέθηκαν στα Καταστήματα Κράτησης του Α΄ κύκλου αυτά της Νιγρίτας Σερρών, Τρίπολης, Αλικαρνασσού και Νοσοκομείο Κρατουμένων πλην αυτό του Δομοκού. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν α)«Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, β)«Κεραμική: λειτουργία εργαστηρίου και γ) «Χειροτεχνία».
Ο Γ΄ κύκλος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εντός του 2019 και προστέθηκαν τα Καταστήματα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, Άμφισσας, Χίου και Ψυχιατρείο Κρατούμενων Κορυδαλλού (14 Κ.Κ.). Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν α) «Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας», β)«Κεραμική: λειτουργία εργαστηρίου, γ) «Χειροτεχνία» και δ) «Ζωγραφική».
Τέλος πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2020 τέσσερα θερινά τμήματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων διάρκειας 60 ωρών και συγκεκριμένα «Εκμάθησης ελληνικής γλώσσας», στα Καταστήματα Κράτησης (ΕΚΚΝ) Βόλου το οποίο ολοκληρώθηκε, Άμφισσας και Αγιάς και στο ΕΚΚΝ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων) Κασσαβέτειας «Θεατρική αγωγή».