Διακρατική εκπαίδευση στελεχών κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο του προγράμματος από το International Training Centre του International Labour Organization (ITC–ILO)
Σε τριήμερη εκπαίδευση μετείχαν συνεργάτες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και επιστημονικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης Νέων Αυλώνα, Γυναικών Θήβας και Χαλκίδας, στις 29 & 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ERASMUS+ ‘Convicts Upskilling Pathways’ (CUP), του οποίου εταίρος είναι μεταξύ άλλων και ο φορέας μας, ΕΠΑΝΟΔΟΣ, και ως στόχο είχε τη βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθοδολογίας που θα αφορά την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των κρατουμένων αποσκοπώντας στην βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους μετά την αποφυλάκιση. Της εκπαίδευσης ηγήθηκε το International Training Centre του International Labour Organization (ITC-ILO) και σε αυτό μετείχαν Εκπαιδευτές, Συντονιστές εκπαίδευσης, Κοινωνικοί Επιστήμονες και άλλοι εμπλεκόμενοι στο αντικείμενο της εκπαίδευσης των κρατουμένων συνεργάτες των Εταίρων του έργου CUP από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αποκτήθηκαν γνώσεις, ανταλλάχθηκαν εμπειρίες, δόθηκαν κατευθύνσεις και ξεκίνησε η παραγωγή των μεθοδολογικών εργαλείων εκπαίδευσης των κρατουμένων (Γυναικών, Ανδρών και Νέων) με μια ολιστική προσέγγιση και στόχο την ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων (basic skills), των τεχνικών δεξιοτήτων (technical skills) που αφορούν γλώσσα, αριθμητική και πληροφορική αλλά και των κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills) των εκπαιδευομένων κρατουμένων σημείο στο οποίο έγκειται και η καινοτομία του παρόντος έργου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας μας με τα εξειδικευμένα στελέχη του που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σε συνεργασία με τους Δ/ντές και το προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης που μετέχουν στο έργο και ειδικότερα των Κ.Κ. Νέων Αυλώνα, Γυναικών Θήβας και Ανδρών Χαλκίδας σχεδιάζουν την υλοποίηση των εξής εργαστηρίων: Κοπτικής-Ραπτικής για 30 Γυναίκες στο Κ.Κ. Ελεώνα Θήβας, Στρωματοποιίας για 60 Άνδρες στο Κ.Κ. Χαλκίδας και Μηχανολογίας αυτοκινήτων σε συνδυασμό με θέματα Οδικής ασφάλειας για 20 Νέους στο ΕΚΚΝΑ. Στην επόμενη φάση του έργου, στα μέσα Σεπτέμβρη, θα υλοποιηθεί ένα “Peer Learning one-day workshop” όπου θα παρουσιαστούν ανά χώρα τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν, πριν αυτά εφαρμοστούν στα Καταστήματα Κράτησης με τη νέα σχολική χρονιά.
Η εκπαίδευση σχεδιάζεται να διαρκέσει από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 και θα αφορά τις τρεις ενότητες – soft, basic, technical, skills – και στην ολοκλήρωσή της θα γίνει ένα άνοιγμα προς την Κοινότητα με πρόσκληση εν δυνάμει εργοδοτών πρόθυμων να δώσουν νέες ευκαιρίες εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης στους εκπαιδευθέντες κρατουμένους, ευθύς μετά την αποφυλάκισή τους. Με αυτό τον τρόπο η παρέμβαση θα έχει ικανοποιήσει το στόχο του έργου αφενός, αλλά το κυριότερο θα συνηγορήσει στην άρση του στίγματος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι αποφυλακισμένοι στην προσπάθεια της επανένταξής τους.