ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1η Διαδικτυακή Συνάντηση – Kick off «Θερινά Προγράμματα»
Σήμερα, 22 Ιουνίου 2023 και ώρα 10:30, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων με το ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με θέμα την έναρξη των «Θερινών Προγραμμάτων». Ο θεσμός των θερινών προγραμμάτων αποτελείται από βραχυπρόθεσμους εκπαιδευτικούς κύκλους, που έχουν στόχο την καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων με διάφορες θεματικές ενότητες όπως: Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας, Επικοινωνιακές Δεξιότητες, Εκμάθηση Αγγλικής Γλώσσας, Εκμάθηση Η/Υ, Ξυλογλυπτική, Κομμωτική κ.α. Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κ. Παπαθανασίου εκπροσωπούμενος από την συνεργάτιδά του κυρία Γ. Λαγκαδινού, εγκληματολόγο, που καλωσόρισε το νέο ΔΣ της Επανόδου και χάραξε το πλαίσιο των μελλοντικών εργασιών του φορέα για την υλοποίηση μιας εξορθολογισμένης και εκσυγχρονισμένης αντεγκληματικής πολιτικής στη χώρα μας. Χαιρετισμούς απηύθυναν, η κυρία Γ. Ραβάνη – Λακασά, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα μας και Δ/ντρια του ΥΠΡΟΠΟ, ο κ. Α. Νιγιάννης, μέλος του Δ.Σ. του φορέα μας και Δ/ντής του Υπουργείου Παιδείας, η κυρία Μηλιώνη, Διευθύντρια της Επανόδου, καθώς και εργαζόμενες/οι της Επανόδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν η Γενική Γραμματεία και το νέο ΔΣ της Επανόδου με τους συνδέσμους και τους εκπροσώπους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων τόσο για τα «Θερινά Προγράμματα» όσο και για τα νέα Γραφεία Διασύνδεσης και τα νέα Παραρτήματα.
Ο Πρόεδρος του ΝΠΙΔ «Επάνοδος» κ. Χρήστος Κουρούτζας, επίκ. Καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού ευχαρίστησε το προηγούμενο ΔΣ και την πρ. Πρόεδρο Χριστίνα Ζαραφωνίτου, καθ. Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δεσμεύτηκε να εμπλουτίσει το πλούσιο έργο του φορέα. Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος, ενημέρωσε τις/τους συμμετέχουσες και συμμετέχοντες για τον πρώτο προγραμματισμό και τις δράσεις που σχεδιάζει το ΝΠΙΔ σε συνεργασία με τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο οποίος διαμορφώνεται σε δύο άξονες: 1. Την προετοιμασία για την αποφυλάκιση με την ίδρυση των Γραφείων Διασύνδεσης μέσα στα Σωφρονιστικά Καταστήματα και 2. Την κοινωνική επανένταξη με την ίδρυση Παραρτημάτων σε 3 τουλάχιστον πόλεις (Υπάρχει πρόβλεψη για 8). Ακολούθως, παρουσίασε τις άμεσες νέες δράσεις του φορέα στο πλαίσιο αυτών των πυλώνων, μεταξύ άλλων, την ανανέωση της ιστοσελίδας, την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, την μετάφραση του υλικού της Επανόδου σε περισσότερες ξένες γλώσσες, την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων/εκδηλώσεων, τη δημιουργία συνεργειών με τοπικούς φορείς (δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού κ.α.), το σχεδιασμό εξιδεικευμένων δράσεων σε σχέση με το φύλο και σε νέους, την πρόσβαση στην εργασία κ.α. Ως προς το τελευταίο, ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερης ΚΟΙΝΣΕΠ, μετά από το επιτυχημένο παράδειγμα της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες». Κλείνοντας, τόνισε ότι όλες οι δράσεις έχουν πάντοτε γνώμονα την ένταξη στην κοινωνία, την άρση των αποκλεισμών, του στιγματισμού/της ετικετοποίησης και των στερεότυπων, την ενίσχυση της έρευνας και την εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα μετασωφρονιστικής μέριμνας για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακισμένων.
Ο θεσμός των «Θερινών Προγραμμάτων» λειτουργεί για 4η συνεχή χρονιά με πολύ θετική ανταπόκριση, καθώς γεμίζει δημιουργικά τον κενό χρόνο των κρατουμένων. Παράλληλα, καλύπτεται η ανάγκη για βραχυπρόθεσμα εκπαιδευτικά προγράμματα σε Καταστήματα όπου εκτίονται μικρές ποινές ή αποτελούν ειδικά Καταστήματα με διερχόμενους κρατούμενους π.χ. το Νοσοκομείο Κρατουμένων. Επιπλέον με τα «Θερινά Προγράμματα» δίνεται η ευκαιρία μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και της Επανόδου και έχει ως αποτέλεσμα την πλούσια ανατροφοδότηση, ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν νέα εργαστήρια και άλλες χρήσιμες προτάσεις που υλοποιούνται. Μέσα από τα θερινά τμήματα περνάει το μήνυμα της Επανόδου στην ομάδα στόχο, καθώς οι κρατούμενες/οι γνωρίζουν καλύτερα τον φορέα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα επιτελούν σπουδαίο έργο και για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, αφενός διότι οι έγκλειστες/οι βρίσκουν διέξοδο μέσω της δημιουργικής απασχόλησης και αφετέρου, διότι, προγράμματα όπως η εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς είναι χρήσιμα για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και των κρατουμένων, οι οποίοι πλέον μπορούν να κατανοήσουν βασικούς κανόνες ασφαλείας, υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα.