Κοινωνική συνεργασία, αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα
Γίνε και εσύ εθελοντής!
Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ Ν.Π.Ι.Δ. από την ίδρυσή της βασίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά καταξιωμένων και νέων επιστημόνων για να καλύψει τις ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν και να πετύχει το μεγάλο της στόχο, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακιζομένων. Σε αυτήν την προσπάθεια μας πολύτιμοι αρωγοί είναι οι εθελοντές μας, που με τη δική τους προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση του έργου μας.
Οι εθελοντές μας είναι εξίσου σημαντικοί με το εργατικό δυναμικό μας, καθώς απασχολούνται σε όλες μας τις δράσεις και καλύπτουν βασικές ανάγκες, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από επαγγελματίας. Ανάλογα με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν σε κάθε περίπτωση και αφού πρώτα εκπαιδευτούν ενεργοποιούνται οι εθελοντές μας, φυσικά πάντα σύμφωνα με τη διαθεσιμότητά και την επιθυμία τους.
Εκτός από τις έκτακτες ανάγκες, που θα ζητήσουμε τη βοήθεια των εθελοντών μας, υπάρχουν και δράσεις που κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει μια σταθερή παρουσία ανάλογα με το χρόνο που μπορεί να διαθέσει.
Παζάρια /Εκθέσεις
Σε όλη τη διάρκεια του έτους ΕΠΑΝΟΔΟΣ διοργανώνει παζάρια και συμμετέχει σε διάφορα παζάρια και εκθέσεις, που σκοπός τους είναι η οικονομική ενίσχυση του φορέα μας και άπορων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων και η ενημέρωση του κόσμου για το έργο μας. Φυσικά η παρουσία των εθελοντών μας και εκεί είναι παραπάνω από απαραίτητη.
Γραφείο
Στα γραφεία μας υπάρχουν εργασίες που απαιτούν τη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μόνο την όρεξη των εθελοντών μας για αρχειοθέτηση και γραφειοκρατικές εργασίες!
Εθελοντική Προσφορά ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα
Σημαντική είναι η συνεισφορά ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στο φορέα μας μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους. Έτσι λοιπόν στο φορέα μας υπάρχουν εθελοντές εκπαιδευτικοί, καλλιτεχνικοί δημιουργοί και άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται κοντά μας και στηρίζουν τα εργαστήρια μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά καταστήματα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μπορείς κι εσύ να συμβάλλεις στις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ συμμετέχοντας στις εθελοντικές ομάδες του φορέα για την στήριξη αποφυλακισμένων. Αν είσαι κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, νομικός, κοινωνιολόγος, εγκληματολόγος, ή είσαι φοιτητής μπορείς να βοηθήσεις!
Στείλε το βιογραφικό σου στο epanodos@epanodos.org.gr ή στο fax 210 82 51 109
Οι ενεργοί πολίτες κοντά στους αποφυλακισμένους
…αξίζει τον κόπο!
Λόγια των εθελοντών μας…
Εδώ και δύο χρόνια ως Εθελόντρια στην Επάνοδο είχα την ευκαιρία να προσφέρω την βοήθειά μου σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εγώ με την σειρά μου να κερδίσω την ευχαρίστηση ότι βοηθάω ανθρώπους που είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι και ότι συμβάλλουμε όλοι μαζί στην ομαλή επανένταξής τους στην Κοινωνία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψή μας στις γυναικείες φυλακές της Θήβας και του Κορυδαλλού!!!
-ΕΙΡΗΑΝΑ-
Ως εθελόντρια στην Επάνοδο κερδίζω συνεχώς πολύτιμη εμπειρία, σε δύο παράλληλα επίπεδα. Αφενός μου δίνεται η ευκαιρία να αποκτώ γνώσεις γύρω από τη διαδικασία της επανένταξης, και μάλιστα όχι απλά σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά κυρίως στην πράξη μέσα από δράσεις και δραστηριότητες, και αφετέρου να αξιοποιώ όσα μαθαίνω ώστε να συνεισφέρω με όποιον τρόπο μπορώ στην υποστήριξη των αποφυλακισμένων.
-ΓΕΩΡΓΙΑ-
Σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο, χαίρομαι ιδιαιτέρως να γίνομαι αρωγός στην προσπάθεια των ανθρώπων για αλλαγή και αυτοβελτίωση. Όταν ο στόχος επιτυγχάνεται, η ηθική ικανοποίηση αποτελεί την μεγαλύτερη ανταμοιβή.
-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-
Έμαθα για την Επάνοδο μέσω μιας ημερίδας που λάμβανε χώρα στη σχολή μου. Όταν είδα στα ενημερωτικά φυλλάδια ότι μπορεί κάποιος να βοηθήσει σαν εθελοντής αποφάσισα να κάνω αίτηση. Μέσα από την εκπαίδευση και με την βοήθεια του έμπειρου προσωπικού της Επανόδου, πέρασα μαζί με τις υπόλοιπες εθελόντριες μια εκπαίδευση στην οποία ανακάλυψα άγνωστες πτυχές του εαυτού μου και έμαθα πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις την βοήθεια σου εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.”
-ΚΑΤΕΡΙΝΑ-
Συμμετέχοντας στο εθελοντικό πρόγραμμα της Επανόδου, συνειδητοποίησα, ότι η ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας, όπου ο καθένας προσφέρει κάτι από τον εαυτό του, επιφέρει ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη. Η προσπάθεια που γίνεται για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των αποφυλακισθέντων, είναι σπουδαιότερη ακόμη και από την σωφρονιστική προσπάθεια της φυλακής, διότι προστατεύει την αξιοπρέπεια και ενισχύει την αισιοδοξία αυτών των ανθρώπων. Χαίρομαι λοιπόν που συμβάλω σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο.
-ΠΗΝΕΛΟΠΗ-
Σαλπάροντας σε αυτό το ταξίδι εθελοντισμού και έχοντας ως καπετάνιο και συνοδοιπόρο το εξαιρετικό προσωπικό της Επανόδου, ο επιθυμητός στόχος ήταν διττός: Αφενός να διερευνήσω τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες ατόμων που ευελπιστούν σε επανένταξη, αφετέρου να ανα-καλύψω και τις προσωπικές μου εσωτερικές ανάγκες. Ακόμη και εάν το αίσθημα της προσφοράς είναι οικονομικά ανιδιοτελές, ωστόσο είναι κερδοφόρο βιωματικά. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια ακόμη για να ακολουθήσω, και έχοντας ως κινητήριο δύναμη την μέχρι τώρα επαφή με μια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού δεν έχω παρά να ανυπομονώ να δω τί άλλο υπάρχει εκεί έξω..
-ΧΡΙΣΤΙΝΑ-
“Η εθελοντική εργασία στην Επάνοδο μου προσέφερε πολύτιμη εμπειρία στο αντικείμενο ειδίκευσής μου και βοήθησε ουσιαστικά στην εκπαίδευση και περαιτέρω εξέλιξή μου στον τομέα αυτό, σε μία περίοδο μάλιστα που δύσκολα σου προσφέρονται τέτοιες ευκαιρίες. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτώ και να έρθω σε επαφή με ένα σύνολο επιστημόνων και ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά για την τριτογενή πρόληψη στην Ελλάδα σήμερα, αλλά και σε άμεση επαφή με την ευάλωτη κοινωνική ομάδα που είναι οι εξυπηρετούμενοι της Επανόδου, καθοδηγούμενη από έμπειρους επιστημονικούς συμβούλους”
-ΑΝΘΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών
——-
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών της ΕΠΑΝΟΔΟΥ προκειμένου η συνεισφορά τους να είναι ουσιαστική και δεοντολογικά εναρμονισμένη με το πλαίσιο κανόνων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Η εκπαίδευση διήρκησε 3 μήνες, από 20/03/2019 έως 29/06/2019.
Κατ’ αντιστοιχία με τους προηγούμενους κύκλους εκπαίδευσης εθελοντών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιελάμβανε εισαγωγικές επιστημονικές προσεγγίσεις Ειδικευμένων Εισηγητών, Ειδικών Επιστημόνων αλλά και Εμπειρογνωμόνων με ειδική κατάρτιση στην εκάστοτε θεματική και οι οποίες αποτέλεσαν το έναυσμα για την καλλιέργεια επιστημονικού προβληματισμού και διαλόγου.
Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και περιελάμβανε συναντήσεις με επιστημονικές εισηγήσεις, βιωματικές ασκήσεις.
Με το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία, διαμόρφωσαν μια πλήρη εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και προκλήσεων της κοινωνικής επανένταξης μέσα από την αλληλοτροφοδότηση της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και κατόπιν αξιολόγησης τους δόθηκε η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στον φορέα μας.
Την επιστημονική ευθύνη τους προγράμματος είχαν οι κυρίες Χριστίνα Ζαραφωνίτου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ», Πρόεδρος του ΔΣ της Επανόδου & Καλλιόπη Δημητρούλη, Νομικός, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Επανόδου και τον κεντρικό συντονισμό ανάλαβε η κα Φωτεινή Μηλιώνη Εγκληματολόγος, δρ. Νομικής, Διευθύντρια Επανόδου. Υπεύθυνη εκπαίδευσης ήταν η κα Μυρτώ Αραβανή, Κοινωνική Λειτουργός, Συνεργάτις Επανόδου και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της κας Μάρθας Λεμπέση, Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Συνεργάτιδα Επανόδου.
Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από απόφαση του ΔΣ, πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών, διάρκειας 3 μηνών, από 20/03/2019 έως 29/06/2019.
Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ Ν.Π.Ι.Δ. αξιοποιεί, στο πλαίσιο και του κανονιστικού της πλαισίου, την συνεργασία καταξιωμένων και νέων επιστημόνων για να καλύψει τις ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν και να πετύχει το βασικό της στόχο, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των αποφυλακιζομένων. Σε αυτήν την προσπάθεια της πολύτιμοι αρωγοί είναι και οι εθελοντές της, που με τη δική τους προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου της.
Προκειμένου η συνεισφορά των εθελοντών να είναι ουσιαστική και δεοντολογικά εναρμονισμένη με το πλαίσιο κανόνων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, οι εθελοντές θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν. Κατ’ αντιστοιχία με τους προηγούμενους κύκλους εκπαίδευσης εθελοντών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει εισαγωγικές επιστημονικές προσεγγίσεις Ειδικευμένων Εισηγητών, Ειδικών Επιστημόνων αλλά και Εμπειρογνωμόνων με ειδική κατάρτιση στην εκάστοτε θεματική, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα για την καλλιέργεια επιστημονικού προβληματισμού και διαλόγου και όλα αυτά θα πλαισιωθούν με βιωματικές ασκήσεις.
Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και περιλαμβάνει συναντήσεις με επιστημονικές εισηγήσεις, βιωματικές ασκήσεις καθώς και δυνατότητα πρακτικής άσκησης κατόπιν αξιολόγησης.
Βιωματικές ασκήσεις και θεωρητική επιστημονική κατάρτιση μέσω διαλογικής συζήτησης και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και θέσεων, αποτελούν τις βασικές εκπαιδευτικές μεθόδους. Η μάθηση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι δυναμική ευέλικτη και στοχεύει στην ενδυνάμωση του ιδανικού του εθελοντισμού χωρίς να χάνει την επιστημονικότητά της.
Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόζοντας τη διαδικασία αναγνώρισης των ικανοτήτων που αποκτούνται μέσα από τη διαλογική συζήτηση, την εργασία με ομάδες και τις βιωματικές ασκήσεις στοχεύει στο να αποκτήσει ο εθελοντής κατ’ αρχήν βασικές θεωρητικές γνώσεις (περί κοινωνικής επανένταξης, κοινωνικού αποκλεισμού, στερεοτύπων, μετασωφρονιστικής μέριμνας στην Ελλάδα κ.α). Επίσης, μέσα από την εκπαίδευση ενισχύεται η ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των εθελοντών: ήτοι η ικανότητα στην επικοινωνία, η ικανότητα στην οργάνωση, η ικανότητα ομαδικής εργασίας, η πρωτοβουλία, η ευελιξία και ενθαρρύνεται η καλλιέργεια της κοινωνικής επίγνωσης/ενσυναίσθησης, η κατανόηση της οπτικής του άλλου ατόμου.
Με το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία. Θα έχουν διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και προκλήσεων της κοινωνικής επανένταξης μέσα από την αλληλοτροφοδότηση της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και τον ρόλο των εθελοντών σε φορείς και οργανώσεις του Συστήματος Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης.
ΧΡΟΝΟΣ -ΤΟΠΟΣ -ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις για το 2019 θα διεξάγονται ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 11.00 -13.00 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Εργαστήρια της Επανόδου, οδός Δεριγνύ 28-30, 4ος όροφος, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα.
Ημερομηνία Έναρξης: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019.
Κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει: (α) σύντομη εισαγωγή στην υπό συζήτηση θεματική μέσα από την αξιοποίηση οπτικού υλικού-προβολή διαφανειών (Powerpoint), (β) βιωματικές ασκήσεις και (γ) συζήτηση στο τέλος με το σύνολο των συμμετεχόντων και των προσκεκλημένων κάθε φορά εισηγητών.
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ -ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τα 2/3 των συναντήσεων, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα χορήγησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν, εφόσον επιτύχουν σε γραπτή αξιολόγηση.
Επιστημονική Ευθύνη: Χριστίνα Ζαραφωνίτου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ», Πρόεδρος του ΔΣ της Επανόδου & Καλλιόπη Δημητρούλη, Νομικός, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Επανόδου.
Κεντρικός Συντονισμός: Φωτεινή Μηλιώνη Εγκληματολόγος, δρ. Νομικής, Διευθύντρια Επανόδου.
Υπεύθυνη εκπαίδευσης: Μυρτώ Αραβανή, Κοινωνική Λειτουργός, Συνεργάτις Επανόδου.
Υποστήριξη: Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Συνεργάτις Επανόδου.