Αθήνα, 26/2/2021
Δελτίο Τύπου
Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό συνέδριο «Εκπαίδευση, Οικογένεια και Πολιτισμός: Παράγοντες επανένταξης» που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τo ΝΠΙΔ Επάνοδος και την Human Rights360 στο πλαίσιο του προγράμματος «Convicts Upskilling Pathways», που χρηματοδοτείται από το ERASMUS+.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Ελευθέριος Οικονόμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ και περίπου δύο χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για τον ολιστικό εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού προγράμματός μας είναι η ολοκληρωμένη μετασωφρονιστική πολιτική και μέριμνα».
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΠΙΔ Επάνοδος, καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, μιλώντας για το πρόγραμμα υπογράμμισε ότι «στοχεύει μέσα στους 36 μήνες της υλοποίησης του, στην ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απασχολησιμότητας και κοινωνικής επανένταξης, συνολικά 210 ανδρών και γυναικών κρατουμένων σε 6 ευρωπαϊκές φυλακές από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ολλανδία». Αναφερόμενη στην υλοποίησή του διευκρίνισε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων εκπαίδευσης και παρακολούθησης, παρέχοντας επίσης τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση των πρακτικών και την προώθηση της κοινωνικής τους επανένταξης».
Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες του συνεδρίου κάλυψαν με τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις τους όλο το φάσμα των κρίσιμων βημάτων που πρέπει να συντελούνται για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων μετά την έκτιση της ποινής τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν, όπως τις έχουν καταγράψει κατά την μακρόχρονη πορεία τους στο συγκεκριμένο πεδίο αλλά και τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τα τρία πάνελ του συνεδρίου ανέπτυξαν με τρόπο πολύπλευρο τις θεματικές της εκπαίδευσης και της εργασίας, του οικογενειακού και κοινωνικού υποστηρικτικού πλαισίου και του πολιτισμού ως βασικών πυλώνων κοινωνικής επανένταξης.
Συνολικά παρουσιάστηκαν 16 εισηγήσεις και εκπροσωπήθηκαν 4 ευρωπαϊκές χώρες. Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά με χρήση διερμηνείας περισσότερα από 200 άτομα ενώ, παράλληλα μεταδίδονταν και με live streaming από τη σελίδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και της Human Rights360, με απήχηση που ξεπέρασε τις 3.500 χιλιάδες άτομα.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις εργασίες του συνεδρίου αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μάρθα Λεμπέση – epanodos@j-e-a-f-demo.eu
+302108815904
Φωτεινή Κοκκινάκη – fotini.kokkinaki@humarights360.org
+306970280150