Εισαγωγή – Ο ρόλος της τέχνης

Ανέκαθεν η τέχνη αποτελούσε ένα ασφαλές όχημα με το οποίο ο άνθρωπος τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο κατάφερνε να κατανοεί, να εκφράζει, να αποδέχεται και τελικά να βελτιώνει την πραγματικότητα.  Η χρήση κατά την αρχαιότητα του όρου «Μουσική» δεν περιορίζονταν, όπως στις μέρες μας, στην τέχνη των ήχων, αλλά εμπεριείχε όλες τις μορφές τέχνης, παραπέμποντας στις αντίστοιχες θεότητες των Μουσών.

Με τρόπο παραπλήσιο, στην αναφερόμενη προσπάθεια της Επανόδου, προτού γίνει διαχωρισμός στα διαφορετικά εργαστήρια, έχει επιλεγεί ένας κοινός δρόμος και τελικά στόχος.  Η τέχνη και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το πολύτιμο μέσο με το οποίο γίνεται αντιληπτό στα παραβατικά άτομα πως υπάρχει και ο εναλλακτικός δρόμος που οδηγεί στο φως και στη ζωή και πως ακόμα -εφόσον το θέλουν- υπάρχει χρόνος και τρόπος να τον ακολουθήσουν.

Ο κάθε λειτουργός είναι καταρχήν εμψυχωτής ενισχύοντας θετικά, δίνοντας κίνητρα, προτρέποντας και επαινώντας την προσπάθεια και τελικά χρησιμοποιώντας την επιτυχία μιας καλλιτεχνικής καταληκτικής διαδικασίας σαν πρότυπο και απόδειξη προς το παραβατικό άτομο, ότι έχει τη δυνατότητα με την ίδια προσπάθεια και τον ίδιο τρόπο, να πετύχει αντίστοιχες αλλαγές και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.

Από κοινωνική άποψη, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια αποτελούν μία δυνατότητα συναναστροφής και ένταξης σε μία ομάδα.  Η καθημερινή συνύπαρξη και η συχνή σύμπραξη των εργαστηρίων κατά τις διάφορες παρουσιάσεις έχει ήδη δημιουργήσει μία μικρή καλλιτεχνική κοινότητα, μέσα στην οποία οι μονάδες αποκτούν υποχρεώσεις, δικαιώματα και λειτουργικό ρόλο.

Εργαστήριο κινηματογράφου – video – φωτογραφίας

Το εργαστήριο αυτό δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναλύσουν, να κατανοήσουν, αλλά και να κάνουν χρήση των τεχνικών που εντοπίζονται στην παραστατική τέχνη.

Η αρχική προσέγγιση επιτυγχάνεται μέσω της προβολής και ανάλυσης επιλεγμένων ταινιών.  Γίνεται συζήτηση για τους πιθανούς στόχους έκφρασης του δημιουργού και ανάλυση των τρόπων τους οποίους χρησιμοποιεί.  Προσεγγίζεται η πιθανή αρχική ιδέα, το σενάριο και η σκηνοθεσία.  Στη συνέχεια διεξάγονται «Ασκήσεις Έκφρασης», μέσω των οποίων οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να εμπνευστούν και να αναπτύξουν κάποια δικά τους σενάρια.

Το επόμενο στάδιο είναι πρακτικό.  Με απλά μέσα, εργαζόμενοι άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδοσυνεργατικά, οι συμμετέχοντες, εφόσον επιθυμούν και προετοιμαστούν κατάλληλα, καλούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους και να τις παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους.  Η συρραφή ήχων και εικόνων (μοντάζ) γίνεται με τη βοήθεια των εκπαιδευτών και βασίζεται σε εξειδικευμένα προγράμματα επεξεργασίας.

Παράλληλα με την παραπάνω δράση και με τρόπο παρόμοιο, το Εργαστήριο ασχολείται και με την τέχνη της Φωτογραφίας.  Οι συμμετέχοντες, αφού αναλύσουν τις συλλογές κάποιων γνωστών καλλιτεχνών, καλούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους προσωπικές εκθέσεις.

Εργαστήριο φωτογραφίας

Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει ως κύριο αντικείμενο την φωτογραφία και την ενίσχυση της οπτικής αντίληψης. Παράλληλα μαθαίνει κάνεις να μετατρέπει τον εαυτό του σε καλύτερο δέκτη αλλά και πομπό πληροφοριών μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας. Η διδασκαλία γίνεται με διάφορες μεθόδους. Χρησιμοποιούμε την ανάλυση και παρατήρηση οπτικού υλικού για να ισχυροποιήσουμε την κατανόηση του πως λειτούργει η όραση και πως την χρησιμοποιούμε, μαθαίνουμε στοιχεία φωτογραφικής τεχνικής και εξασκούμαστε ώστε ο τεχνικός χειρισμός μιας μηχανής να μην στέκεται εμπόδιο στον κύριο μας στόχο. Την δημιουργία. Με την σειρά της, η πρακτική εξάσκηση της φωτογραφίας οδηγεί σε άνοιγμα καινούργιων δρόμων τόσο αντίληψης όσο και εμπειρίας. Αυτή η εμπειρία μπορεί να σημαίνει ένα νέο χόμπι, έναν καινούργιο τρόπο έκφρασης μέχρι μια νέα επαγγελματική αρχή.

Εργαστήριο Μουσικής στην ΕΠΑΝΟΔΟ

Το Μουσικό Εργαστήριο δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προσεγγίζουν την τέχνη δημιουργικά, αναπτύσσοντας ατομικές και ομαδικές δεξιότητες, ερχόμενοι έτσι σε επικοινωνία με τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους.  Οι προβληματισμοί, οι φόβοι, αλλά επίσης οι λύσεις και οι ελπίδες που παραμένουν έγκλειστες στις ψυχές των παραβατών θα αποφυλακιστούν μέσω της έκφρασης.  Το σύνολο των μαθητών ασχολείται με την ανάλυση και ερμηνεία γνωστών τραγουδιών, δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία κάποιων εκδηλώσεων που θα είναι αφιερωμένες σε συγκεκριμένους γνωστούς καλλιτέχνες.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές που επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο στην τεχνική της μουσικής έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ατομικά μαθήματα οργάνων.

Εκδηλώσεις

1. Χριστουγεννιάτικη παρουσίαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (12/2015)

“Άστρο φωτεινό σε τροχιά επανόδου”

2. Αναστάσιμη παρουσίαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (19/04/2016)

“Δεύτε λάβετε Epanofos”, Παρουσίαση της μουσική ομάδας της Επανόδου, Epanofos

3. “Μέρα Όμορφη”. Αφιέρωμα στον Δ. Σαββόπουλο (01/06/2016)

4. Λυρική ευχή της Επανόδου για την ανάληψη των καθηκόντων της κας Ξένης Δημητρίου, Άρειος Πάγος

“Ανεβαίνοντας τα ηλιοσκαλοπάτια”

5. Επιστροφή στο φως.  Κτήριο Συλλόγου Αρχαιολόγων (2/10/2016)

Για που το’ βαλες + Ημέρα Αποφυλάκισης    Κόκκινα γυαλιά     Ρόζα Ροζαλία

Το ποδήλατο          Στο κελί            Αυτόφωρο          Ένα αμάξι με δυο άλογα

6. “Υπάρχεις ακόμα”.  Παρουσίαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (16/12/2016)

Αποσπάσματα Α’ μέρους      Αποσπάσματα Β’ μέρους     Να με προσέχεις + Χέρια μου αδειανά

Κόκκινα γυαλιά        Για το καλό μου        Ελένη         Συ μου χάραξες πορεία + No more

7. Χριστουγεννιάτικη Παρουσίαση στον Άρειο Πάγο (20/12/2016)

Χαιρετισμός της Προέδρου κ. Βασιλικής Θάνου                               Κόκκινα γυαλιά

Και τι ζητάω + Ο Τούρκος + ΚακάνΚακάν                Έλα ψυχούλα μου + Κάτσε καλά + Το ποδήλατο

8. Σταυρός του νότου και του καθρέφτη μας.  Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο (11/5/2017)

O Θάνος Μικρούτσικος μιλάει για την ΕΠΑΝΟΔΟ

Σταυρός του νότου   Federico Garcia Lorca   Γυναίκα   Αρμίδα  + Το καραντί   William George Allum

Μικρόκοσμος + Τις πιο όμορφες μέρες μας   Μπαλάντα για τους ασφαλίτες   Αυτούς τους έχω βαρεθεί

Νεοβάρβαροι   Κοσμοτρομοκρατία   Μικρές νοθείες   Μια πίστα από φώσφορο   Ανεμολόγιο   Θέατρο σκιών

Ο Άμλετ της Σελήνης   Ο Έλλην Λιθουανός   Ρώτα να σου πουν τα χιόνια   Ελένη

Ακριβή Άνοιξη. Παρουσίαση στον επετειακό εορτασμό συμπλήρωσης 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου (9/6/2017)

Ένα το χελιδόνι    Ο μέρμηγκας    Κόκκινα γυαλιά    Ένα αμάξι με δυο άλογα + Το ποδήλατο    Της δικαιοσύνης

 

 

‘Μέρα Όμορφη’ Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά με το Μουσικό Εργαστήριο της Επανόδου

Από την καλλιτεχνική παράσταση «Μέρα Όμορφη», ένα αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο, που διοργάνωσε την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, στον κήπο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη με τη συμμετοχή των εργαστηρίων του Κέντρου αλλά και του ίδιου του δημιουργού.

Για να δείτε την παρουσίαση της μουσικής εκδήλωσης μπορείτε να πατήσετε στην παρακάτω εικόνα – σύνδεσμο:

“EPANOFOS”

«Ανεβαίνοντας τα ηλιοσκαλοπάτια» ήταν  η λυρική ευχή που τραγούδησε  η Μουσική Ομάδα  της Επανόδου  “EPANOFOS”    στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξ. Δημητρίου – Βασιλοπούλου για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Από την Επάνοδο

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Νέα τεχνολογική πνοή στο εργαστήριο Η/Υ της Επανόδου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Γιάννης Φαρσεδάκης, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Η/Υ

30/11/17

Σχεδόν όλα, πλέον, γίνονται ή ζητούνται εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονική-ψηφιακή μορφή, είτε πρόκειται για δημόσια έγγραφα, αιτήσεις, βεβαιώσεις, ερωτήματα, είτε πρόκειται για έρευνα, επικοινωνία, ενημέρωση στην ιδιωτική μας ζωή, στην καθημερινότητά μας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο αναλφαβητισμός της εποχής μας είναι η άγνοια χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κατ’αρχάς και στη συνέχεια κάποιων άλλων ακόμα ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικές πινακίδες αφής (γνωστές ως tablets), κ.ά.

Όπως είναι γνωστό, η Επάνοδος έχοντας προβλέψει την ανάγκη για εκπαίδευση σε αυτά τα μέσα, είχε και έχει, εδώ και επτά χρόνια, δημιουργήσει ένα ταπεινό εργαστήριο υπολογιστών, όπου λειτουργεί και το πρόγραμμα «Μαθαίνω τον Η/Υ».

Όμως εδώ και λίγες μέρες,αυτό το εργαστήριο αναβαθμίστηκε με ολοκαίνουργιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει τόσο στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, όσο και στις ολοένα και μεγαλύτερες  προσδοκίες και ανάγκες διεκπεραίωσης εργασιών και ερευνών από τους επωφελούμενους του φορέα. Ηεπιτακτική ανάγκη, μέχρι πρόσφατα, ενός σύγχρονου σημείου πρόσβασης προς την ψηφιακή μας εποχή είναι πλέον γεγονός. Χάρη στα γρήγορα και προσαρμοσμένα στους καιρούς μας, αντανακλαστικά, τόσο του Δ.Σ. και ειδικά της προέδρου Χ.Ζ., όσο και της διευθύντριας Φ.Μ., που άκουσαν κοιτάζοντας μπροστά με ανοιχτό μυαλό. Πείστηκαν βλέποντας και κατανοώντας τις δυσκολίες και τις ανάγκες της εποχής μας, βοηθώντας εξαιρετικά γρήγορα και με τους σωστούς τρόπους,η Επάνοδος απέκτησε εξοπλισμό τελευταίας γενειάς.

Το εργαστήριο πληροφορικής πλέον, μπορεί να λειτουργήσει εκτός από εκπαιδευτικό εργαλείο και ως χώρος πρόσβασης προς το διαδίκτυο και κατ’επέκταση ως χώρος εύρεσης πληροφοριών, υποβολής αιτήσεων και  ηλεκτρονικών εγγράφων όπου αυτό απαιτείται, κτλ.. Η ασφάλεια, η υπευθυνότητα, η γνώση του αντικειμένου και η οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, θα αναβαθμίσει τόσο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους επωφελούμενους του φορέα, όσο και την αποτελεσματικότητα στην επίτευξη καθημερινών αναγκών και στόχων από τους τελευταίους.Καλή επιτυχία, λοιπόν στο εργαστήριο Η/Υ της Επανόδου.

 

Μαθαίνω τον  Η/Υ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ και φέτος υλοποιεί  τον 11ο κύκλο «εκμάθησης Ηλεκτρονικού  Υπολογιστή» του προγράμματος «ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ  ΕΓΩ» με την υποστήριξη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.  Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους νέους/ες αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν προβλήματα με το νόμο με βασικό στόχο να καλύψει  οποιοδήποτε εκπαιδευτικό κενό  στις ψηφιακές δεξιότητες ή και να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο μοντέλο μάθησης, το οποίο θα διευκολύνει αφενός την προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευόμενων και ενδεχομένως θα βοηθήσει την  επανείσοδό τους στην κοινωνία.

Σε πρώτη φάση οι εκπαιδευόμενοι θα διδαχθούν με την βοήθεια εισαγωγικών σημειώσεων τις βασικές γνώσεις για τους υπολογιστές, τη λειτουργία και τις δυνατότητές τους. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες, µη εξοικειωμένους µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και σε άτοµα µε βασικές γνώσεις για τη χρήση του. Βασική μέριμνα των μαθημάτων είναι να εισάγει τους χρήστες στην Πληροφορική, να παρουσιάσει τις δυνατότητες των υπολογιστών και να δώσει το έναυσµα για την περαιτέρω ενασχόληση τους µε το εν λόγω αντικείμενο. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να μάθουν τις Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής. Σε αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς επίσης και στις θεωρητικές αρχές και τις ουσιαστικές ανάγκες, στις οποίες είναι βασισμένος. Σε επόμενο στάδιο οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται στο να εξασκηθούν και να μάθουν τα υπολογιστικά συστήµατα που συναντάµε και τις ιδιότητες που έχει το κάθε ένα από αυτά. Θα αναλυθούν όλες οι συνιστώσες που αποτελούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τόσο από φυσικής, όσο και από λειτουργικής πλευράς (hardware και software). Τέλος, θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση στον τρόπο λειτουργίας του λειτουργικού συστήµατος Windows, εξετάζοντας παράλληλα τις εκδόσεις Windows XP και γίνεται αναλυτική περιγραφή της δημιουργίας και μορφοποίησης κειµένων με ασκήσεις και παραδείγματα. Επιπλέον, αναλύεται η λειτουργία και η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γίνεται εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και ειδικότερα στην έννοια, τη χρήση και τις δυνατότητες που προσφέρει το ∆ιαδίκτυο, παρουσιάζονται οι υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η πολιτεία και μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε πολίτης µέσω του ∆ιαδικτύου.

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στο εργαστήριο που λειτουργεί εντός του χώρου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ (βλέπε σχετικές ανακοινώσεις).

Οι εκπαιδευτές: Φαρσεδάκης Ιωάννης-Καστρινάκη Αντωνία

Στο εργαστήριο «Μαθαίνω το ποδήλατο» οι συμμετέχοντες μαθαίνουν από το πώς να αλλάζουν ένα λάστιχο, να ρυθμίζουν κατάλληλα τη σέλλα και το τιμόνι ενός ποδηλάτου, έως και να το επισκευάζουν οι ίδιοι. Το εργαστήριο αυτό προσφέρει μια σειρά μαθημάτων, που σκοπό έχουν να μάθουν οι συμμετέχοντες στην πράξη πώς να διορθώνουν τα συνηθισμένα, αλλά και πιο περίπλοκα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν σε ένα ποδήλατο.

Το εργαστήριο δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μία δεξιότητα, η οποία στις μέρες μας μπορεί να αξιοποιηθεί στο χώρο αγοράς εργασίας με τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση ποδηλάτων (ως βοηθοί σε κατάστημα επισκευής ποδηλάτων) ή και για να επισκευάσουν οι ίδιοι το δικό τους ποδήλατο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά για την επισκευή  του σε ένα κατάστημα.